Scrisoare deschisă către Prim-ministru

de SSH13 AUGUST 2020


Domnului Ludovic Orban - Prim-ministru al României

Sistemul Energetic Naţional trece printr-o perioadă critică, dependenţa de importul de energie electrică fiind evidentă. Suveranitatea unui stat este strâns legată de independenţa energetică a acestuia, România riscând să devină un vasal umil al europei, o piaţă de desfacere pentru mărfurile aduse din afara ţării, fără posibilitatea de a negocia de la egal la egal cu partenerii economici din alte ţări.

Un stat care nu este independent energetic nu îşi poate asigura securitatea energetică, un subiect cheie pe agenda Uniunii Europene. România are nevoie de investiţii semnificative în infrastructura de transport, în construirea unor noi capacităţi de producţie care să înlocuiască treptat vechile instalaţii de producere a energiei electrice. Un risc major pentru SEN este legat de faptul că peste 80% din necesarul de energie electrică este produsă în sudul României, acest dezechilibru duce la costuri foarte mari pentru transport, dar vulnerabilizează zona de vest unde consumul este acoperit datorită transferului de putere din restul ţării.

Rezultatul „analizei adecvanţei sistemului electroenergetic naţional” arată că pentru anul 2022 se înregistrează o lipsă de capacitate de producere în SEN în raport cu cererea de consum de 1799 MW, iar pentru anul 2027 o lipsă de capacitate de producere de 2512 MW. Aceste valori sunt la limita capacităţii de import a liniilor electrice de transport transfrontaliere, iar importul implică anumite riscuri legate de potenţiala lipsă de resurse regionale în ceea ce priveşte capacităţile de producere a energiei electrice.

În ciuda acestor analize făcute de C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., constatăm domnule prim-ministru, că actualul guvern duce o politică de demolare a termocentralelor amplasate în vestul ţării, care apaţin fie de Complexul Energetic Oltenia, fie de Complexul Energetic Hunedoara, cu o putere instalată de peste 4500 MW.

În continuare vom face referire la Termocentrala Mintia, care are cel mai bun randament şi este a treia centrală din România, cu o putere instalată de 1275 MW.

Acest producător de energie electrică şi termică poate asigura peste 10% din necesarul de energie al României, asigurând încă din 1986 şi termoficarea municipiului Deva, iar la ora actuală asigură agentul termic pentru 30% din apartamentele municipiului Deva, şcoli, grădiniţe, spitale, instituţii publice şi agenţi economici.

Domnule prim-ministru Ludovic Orban, opriţi demolarea Sistemului Energetic Naţional!

Domnule prim-ministru Ludovic Orban, opriţi demolarea Termocentralei Mintia!

Domnule prim-ministru

  • în cele zece luni de guvernare aţi reuşit să opriţi termocentrala Mintia de patru ori şi să lăsaţi municipiul Deva fără apă caldă ( în plină pandemie),;
  • în cele zece luni de guvernare aţi reuşit „performanţa” de a rămâne restant la plata anumitor drepturi de natură salarială către angajaţii Complexului Energetic Hunedoara pe ultimile cinci luni;
  • în cele zece luni de guvernare aţi refuzat să asiguraţi stocurile de cărbune necesare asigurării programului de iarnă şi pentru încălzirea populaţiei aşa cum prevede legea 82/1992;
  • în cele zece luni de guvernare aţi refuzat conformarea Termocentralei Mintia la condiţiile de mediu, oprind promovarea unui proiect de trecere a instalaţiilor de ardere pe alt tip de cărbune, cu conţinut redus de sulf;
  • în cele zece luni de guvernare aţi promovat sclavia modernă, în prezent cei care conduc CEH şi pe care dumneavoastră îi reprezentaţi în dublă calitate ( politic şi administrativ ), ameninţă cu dosare penale pe toţi salariaţii care au SPUS în 29 iulie 2020 un NU RĂSPICAT SCLAVIEI, acei salariaţi care au cerut implicarea guvernului condus de dumneavoastră şi prezentarea până la data de 18 august 2020 a unui Program de reorganizare a CEH, care să asigure funcţionarea termocentralei Mintia în condiţii normale şi veniturile necesare pentru continuarea activităţii de producere a energiei electrice şi termice;
  • în cele zece luni de guvernare aţi obţinut doar un ultimatum din partea energeticienilor până în data de 18 august 2020, sătui de atâtea minciuni cu iz electoral, având în vedere că nu aţi venit cu un program de reorganizare, vă solicităm public asumarea de către dumneavoastră domnule prim-ministru şi a partidului pe care îl conduceţi, un PROGRAM DE ÎNCHIDERE a termocentralei şi asigurarea măsurilor de protecţie socială pentru toţi salariaţii care desfăşoară activitate în cadrul Termocentralei Mintia;


Domnule prim-ministru, nu ignoraţi mesajul energeticienilor de la Mintia, această categorie profesională are demnitatea ei, şi nu va accepta la nesfârşit sfidarea autorităţilor statului, bătaia de joc din partea unei clase politice care şi-a pierdut identitatea, o clasă politică care şi-a pierdut interesul faţă de ţară.

Domnule prim-ministru, nu ignoraţi cetăţenii municipiului Deva care au ales să folosească sistemul centralizat de termoficare şi pentru care statul are obligaţia legală să le asigure acest serviciu.

Domnule prim-ministru, România are nevoie de un guvern care să urmărească interesul naţional, un guvern care să militeze pentru creşterea nivelului de trai, pentru bunăstarea cetăţenilor, un guvern care să asigure viitorul copiilor şi al nepoţilor noştri.

Domnule prim-ministru Ludovic Orban, salvaţi Termocentrala Mintia, asiguraţi securitatea energetică a României!

Scrisoare deschisă către Prim-ministru


Cum devin membru?
Despre noi

Pentru a vă forma o părere despre organizația noastră, precum și pentru a afla demersurile efectuate de către organizație, este important să accesați sursele puse la dispoziție, respectiv:
pagina noastră de știri ,
- pagina noastră de facebook,
-pagina noastră de twitter,

Încercăm să oferim cât mai multe informații despre demersurile noastre, despre problemele întâmpinate și stadiul acestora.

Organizația este tânără raportată la vechime, însă în această perioadă am ajuns să discutăm la aceeași masă cu reprezentanți ai Guvernului și ai Ministerelor care au responsabilități în domeniu, spre rezolvarea problemelor acute cu care se confruntă atât membrii pe care îi reprezentâm cât și firmele din care provin aceștia.

Parte din demersurile noastre se regăsesc pe pagina noastră de știri

Vreau să fiu reprezentat!

  • TE-AI SĂTURAT SĂ-ȚI FIE ÎNCĂLCATE DREPTURILE?
  • CONSIDERI CĂ LUPTA DUSĂ DE UNUL SINGUR ESTE FOARTE ANEVOIOASĂ, COSTISITOARE ȘI DE CELE MAI MULTE ORI ESTE ÎN DEZAVANTAJUL TĂU?
  • VREI SĂ FI REPREZENTAT ÎN FAȚA ANGAJATORULUI DE O ECHIPĂ CU EXPERIENȚĂ ÎN DOMENIUL LEGISLAȚIEI MUNCII? 

Vino alături de un colectiv UNIT și PUTERNIC !

CUM DEVIN MEMBRU?
AVANTAJE

M-am hotărât!

Cunosc avantajele oferite de un sindicat puternic. Știu că este în beneficiul meu să ader la această organizație.