Mesaj de solidarizare cu Sindicatul Liber Samus Electrolux din Satu Mare 

de SSH08 martie 2019

Având în vedere situația deosebit de gravă prin care trec colegii noștri din Sindicatul Liber ”Samus” Electrolux Satu Mare, colegi care se află la acest moment în grevă, Consiliului sindicatului, întrunit în ședința ordinară din data de 08.02.2019, a luat hotărârea de a ne solidariza cu colegii din Sindicatul Liber Samus Electrolux din Satu Mare.

UNITATE! SOLIDARITATE!

Motivul declanşării conflictului de muncă îl constituie anumite revendicări salariale, pe care Sindicatul Liber ”Samus” Electrolux Satu Mare le dorea incluse în contractul colectiv de muncă. Întrucât conducerea nu a acceptat acele revendicări, iar termenul de semnare a contractului a expirat pe 31 ianuarie, sindicatul a înregistrat pe 11 februarie conflictul de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare.

Potrivit legii, prima etapă în declanşarea unei greve în cazul neîncheierii unui contract colectiv de muncă constă în înregistrarea conflictului la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). De aceea, joi, 14 februarie 2019, la ITM Satu Mare, a avut loc concilierea conflictului colectiv de muncă deschis de Sindicatul Liber ”Samus” Electrolux Satu Mare.

Au fost convocaţi şi s-au prezentat delegaţii celor două părţi aflate în litigiu, respectiv reprezentanţii Sindicatului Liber ”Samus” Electrolux Satu Mare şi cei ai conducerii Societăţii Comerciale Electrolux SA Satu Mare. În cadrul discuţiilor, părţile nu au ajuns la un acord total sau la o înţelegere. în aceste condiţii, legea prevede că dacă consensul nu este integral, respectiv dacă părţile nu convin integral asupra tuturor revendicărilor, aceasta se consemnează într-un proces verbal de conciliere.

În continuare, cele două părţi aflate în conflict pot fie să recurgă la mediere, prin instituţia mediatorului, sau pot să recurgă la Oficiul de Mediere din cadrul Ministerului Dialogului Social. Horărârile Oficiului de Mediere devin executorii şi completează contractul colectiv de muncă.

Niciuna dintre părți nu a solicitat medierea. A fost efectuat un sondaj în rândurile anagajaţilor cu privire la declanşarea grevei. După numărarea voturilor, 355 din totalul de 508 angajaţi şi-au dat acordul scris pentru grevă. S-a declanșat greva de avertisment.

Conducerea Electrolux a dat în judecată Sindicatul Liber ”Samus” Electrolux Satu Mare. Greva de avertisment a fost anulata dupa ce
patronatele au reclamat faptul ca greva nu a fost anuntata din timp si nu au fost prezentate tabelele de grevă.

După reluarea procedurilor s-a declanșat din nou greva de avertisment. Greva muncitoriilor s-a desfășurat în condiții foarte dificile. Conducerea companiei  a contestat din nou în instanță greva de avertisment dar instanța a dat dreptate Sindicatului Liber ”Samus” Electrolux Satu Mare.

Luni, 4 martie, 420 de sindicalişti de la Electrolux Satu Mare au intrat în grevă generală pe termen nelimitat

Sindicatul Liber ”Samus” Electrolux Satu Mare a trimis o scrisoare către conducerea Electrolux din Suedia.

Către preşedintele Companiei Electrolux

Domnule preşedinte Jonas Samuelson,

Muncitorii din România ai companiei pe care o conduceţi cu succes cred că dvs şi alţi membri ai board-ului de conducere nu ştiţi cum se comportă conducerea din România cu ei, pentru că altfel nu aţi lăsa ca lucrurile să se desfăşoare în acest fel.

Negocierile pentru salarii pe 2019 au început cu o cerere de creştere a salariilor muncitorilor în aşa fel încât aceştia să aibă un venit decent. Deşi am scăzut cererea la un minim care nu ne mai asigură un venit decent, dar ne-ar asigura un venit minim de supravieţuire, am fost refuzaţi şi ignoraţi în toate încercările de dialog.

Vorbim de o cerere din partea muncitorilor de creştere cu 40 de cenţi pe oră sau aproximativ 3 euro pe zi, la care actuala noastră conducere a venit acum 2 luni cu oferta de 11 cenţi pe oră, ceea ce înseamnă mai puţin de un euro pe zi, la care se adaugă un euro pe zi pentru un bonus de prezenţă, periculos prin faptul că te obligă într-un fel să vi bolnav la lucru.

De atunci şi până acuma, ei, conducerea nu a venit cu nicio altă ofertă. Mai mult, îşi dau propriii angajaţi în judecată pentru orice faptă care îi duc pe calea conflictului, prin care aceştia încearcă să îi forţeze să vină la masa dialogului, iar în timpul grevei, începută ieri, ne-au scos în stradă în condiţii meteo de iarnă care nu asigură sănătatea şi securitatea angajaţilor, deşi legislaţia le permitea ca, în acord cu sindicatul, să găsească locuri încălzite în fabrică, care să nu interfereze cu cei care lucrează în continuare.

Muncitorii sunt foarte supăraţi de modul în care sunt trataţi de mulţi ani de zile de actuala conducere a societăţii, fără a fi respectaţi ca oameni, fără a fi ascultaţi, fără a fi informaţi şi fără a fi trataţi corect şi obiectiv în relaţiile de serviciu cu superiorii.

Vă rugăm să trimiteţi pe cineva în România, să aibă un dialog corect cu muncitorii şi cu reprezentanţii acestora, pentru că ei nu-şi doresc această grevă, ea pornind doar din cauza actualei conduceri care nu vrea să stea de vorbă corect cu noi şi care ne-a împins în această acţiune în care toată lumea pierde. Pentru un euro pe zi, aceasta fiind aproximativ diferenţa dintre cererea finală a muncitorilor şi oferta iniţială şi nemodificată a conducerii din ultimele 3 luni de zile.

Cu respect, în numele muncitorilor de la Electrolux România,

Preşedinte de sindicat Faur Sorin

GREVA CONTINUĂ

Mesaj de solidarizare


Cum devin membru?
Despre noi

Pentru a vă forma o părere despre organizația noastră, precum și pentru a afla demersurile efectuate de către organizație, este important să accesați sursele puse la dispoziție, respectiv:
pagina noastră de știri ,
- pagina noastră de facebook,
-pagina noastră de twitter,

Încercăm să oferim cât mai multe informații despre demersurile noastre, despre problemele întâmpinate și stadiul acestora.

Organizația este tânără raportată la vechime, însă în această perioadă am ajuns să discutăm la aceeași masă cu reprezentanți ai Guvernului și ai Ministerelor care au responsabilități în domeniu, spre rezolvarea problemelor acute cu care se confruntă atât membrii pe care îi reprezentâm cât și firmele din care provin aceștia.

Parte din demersurile noastre se regăsesc pe pagina noastră de știri

Vreau să fiu reprezentat!

  • TE-AI SĂTURAT SĂ-ȚI FIE ÎNCĂLCATE DREPTURILE?
  • CONSIDERI CĂ LUPTA DUSĂ DE UNUL SINGUR ESTE FOARTE ANEVOIOASĂ, COSTISITOARE ȘI DE CELE MAI MULTE ORI ESTE ÎN DEZAVANTAJUL TĂU?
  • VREI SĂ FI REPREZENTAT ÎN FAȚA ANGAJATORULUI DE O ECHIPĂ CU EXPERIENȚĂ ÎN DOMENIUL LEGISLAȚIEI MUNCII? 

Vino alături de un colectiv UNIT și PUTERNIC !

CUM DEVIN MEMBRU?
AVANTAJE

M-am hotărât!

Cunosc avantajele oferite de un sindicat puternic. Știu că este în beneficiul meu să ader la această organizație.