Noi, salariaţii din Societatea Complexul Energetic Hunedoara-Sucursala Electrocentrale Deva, menţionaţi în tabelul anexă, pe baza liberului consimţământ, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a dialogului social, am hotărât în unanimitate constituirea Sindicatului “SOLIDARITATEA HUNEDOARA”, organizaţie sindicală la care urmează sa avem calitatea de membri fondatori.
09.01.2016
Scurt istoric
Sindicatul SOLIDARITATEA HUNEDOARA a început să activeze la nivelul Societății Complexul Energetic Hunedoara la data de 01.10.2016, cu un număr de 88 membri, ajungând în prezent la 201 membri.
Dacă la început am avut parte de imixtiunea administrației din cadrul S.E. Deva în desfășurarea activității sindicale, fie prin neacordarea unui sediu fie prin punerea unor presiuni asupra salariaților care au aderat la acest sindicat sau au dorit acest lucru, trebuie spus că în prezent aceste imixtiuni sunt izolate, fiind coordonate la nivel de maiștri.
Din păcate, lipsa din partea membrilor a unei promovări active a sindicatului, ne ține în continuarea într-o zonă mai puțin vizibilă, dovadă a acestui fapt fiind chiar necunoașterea membriilor propri între ei.
Încă din luna octombrie 2016, Sindicatul SOLIDARITATEA HUNEDOARA, face demersuri pentru anularea programului de tip SIEG prin care la termocentrala Mintia ar rămâne doar un grup energetic, care în faza inițială era gândit cu funcționare pe gaz metan și cu un număr de 180 salariați.
Au fost sesizate majoritatea instituțiilor statului cu atribuții în domeniul energetic, de la Președintele României până la Senat, Camera Deputaților, Guvern, Ministerul Energiei, dar și DNA, DIICOT, toate în încercarea de oprire a lichidării a 4 grupuri energetice de 210 MW.
Am invocat interesul național, arătând că România se află la un pas de a devenii un mare importator de energie electrică în regiune, reușind în cele din urmă să obținem o declarație politică a președintelui Camerei Deputaților și a Primului ministru al României, prin care guvernul se angajează să redreseze acest obiectiv pe care l-a declarat de importanță națională.
În prezent urmărim acest demers pentru a ne asigura că pașii parcurși vor fi cei corecți, apărând în acest fel locurile de muncă ale membrilor de sindicat și nu numai. Programul cuprinde asigurarea funcționării grupurilor nr. 3 și 4 până în 2030 și a grupurilor 5 și 6 până în 2020 ( conform PNT). Doar în 2020 vom stabili ce vom face cu grupurile 5 și 6.
Grupul nr.2 va rămâne în conservare o perioadă de timp.
Am întâmpinat probleme legat de promovarea materialelor, dar mobilizarea de pe rețelele de socializare din data de 17 noiembrie a obligat practic administrația să cedeze și să promoveze întocmai cele convenite cu sindicatele.
Un rezultat al demersurilor noastre s-a concretizat pe data de 04.01.2018, au fost înființate la nivelul SCEH S.A., 4 grupuri de lucru:
- Pentru fundamentarea unor propuneri de modificări legislative privind energia electrică ( Legea nr. 123/ 2012, HG nr. 138/ 2013).
- Pentru fundamentarea unor propuneri de modificări legislative privind emisiile industriale ( Legea nr. 278/ 2013).
- Pentru identificarea de noi oportunități privind activitățile ce se pot desfășura complementar.
- Pentru efectuarea unei analize privind separarea celor două activități (minieră de cea energetică).
Sindicatul SOLIDARITATEA HUNEDOARA, a avut activități sindicale și la nivelul F.N.M.E. sau CNS Cartel Alfa, participând la pichetări și manifestări de protest legate de instabilitatea fiscală creată de transferul contribuțiilor de la angajat la angajator.
Am avut în luna mai și iunie, două proteste legate de majorarea salariilor în mod preferențial pentru o mică parte din colegi, proteste ce au generat majorarea a peste 3000 salarii pe CEH, aproximativ 520 la SE Deva.
Protestele au arătat că unitatea sindicală există, iar interesul comun o întărește.
Sindicatul SOLIDARITATEA HUNEDOARA, a participat la negocierea CCM, fiind primul contract la care doar s-au câștigat drepturi.
Sindicatul SOLIDARITATEA HUNEDOARA, va urmării cu atenție etapele procedurale prin care se vor aplica modificările legislative cu privire la transferul contribuțiilor de la angajator la angajat cu scopul păstrării venitului net.
Acțiuni viitoare:
- desfășurarea unei campanii, pentru strângere de semnături cu scopul susținerii inițiativei lansate la nivel European, intitulată
UNIUNEA SALARIALĂ EUROPEANĂ!
Pentru muncă egală - drepturi egale.
- promovarea unei modificări legislative care să permită acordarea grupei de muncă pentru activitatea desfășurată în regim de tură continuă.
- promovarea un proiect la care să participe toate sindicatele afiliate la Uniunea Sindicală Teritorială Cartel Alfa - Filiala Hunedoara, la care noi suntem membri, proiect numit generic „Pact pentru Hunedoara”, la care să cuplăm și politicul hunedorean și împreună să putem rezolva principalele probleme cu care se confruntă angajatorii din județ.