Astăzi la întâlnirea de la Mintia cu preşedintele Camerei Deputatilor, a premierului şi a altor factori de decizie, a fost luată o hotărâre politică care va salva de la faliment Complexul Energetic Hunedoara.
În ultimii ani, România a dus o politică de distrugere a Sistemului Energetic National, falimentând termocentralele
, urmărind doar pretul de cost al MW. Cu aceeastă abordare vom ajunge să aprindem becul doar când bate vântul în Dobrogea, lucru inacceptabil pentru o tară independentă energetic, care poate fi un important exportator de energie electrică în regiunea de sud- est a UE.
Vom fi atenti la toate demersurile care influentează soarta CEH, pentru a ne asigura că vom păstra INDEPENDENTA Energetică a României
Prezentarea situației termocentralei Mintia
În cadrul acestei întâlniri a fost inaintat un protocol către Guvernul României prin Prim-Ministru - Mihai TUDOSE, protocol în care se prevăd următoarele:
1. Guvernul României va sprijini continuarea activității de producere a energiei electrice și termice la Termocentrala Mintia pe bază de cărbune și va susține reformularea răspunsului la întrebarea nr.13 din scrisoarea C.E.- DG COMP E3/MML/EH/HJR/J7/2017/004151 din data de 16.01.2017 astfel:
Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. intenționează ca activele care urmează să fie vândute (externalizate) ca un întreg (producție/unitate operațională) și care vor constitui în continuare activele necesare furnizării serviciilor de interes economic general de securitate a aprovizionării cu energie electrică și de termoficare urbană cuprind grupurile nr. 3, 4, 5 si 6 de la Termocentrala Mintia și grupul nr. 4 de la Termocentrala Paroseni. Grupurile nr. 3 și 4 de la Termocentrala Mintia și grupul nr. 4 de la Termocentrala Paroșeni se intenționează a fi menținute în exploatare până în anul 2030.
Grupurile nr. 5 și 6 de la Termocentrala Mintia vor fi menținute în exploatare până la 30.06.2020 pe baza Planului Național de Tranziție, dată până la care vor fi realizate lucrările de reabilitare/retehnologizare a grupului nr. 4 și a lucrărilor cerute de normele de protecție a mediului.
Cele două grupuri (5 și 6) vor suplini grupurile nr. 3 și 4 pe perioada acestor lucrări. Începând cu 01.07.2020 grupurile nr. 5 și 6 de la Termocentrala Mintia vor fi retrase din exploatare, urmând a fi dezafectate sau retehnologizate, funcție de situația din Sistemul Energetic Național al României la acea dată. Celelalte active care nu sunt necesare pentru furnizarea celor două Servicii de Interes Economic General (securitate a aprovizionării cu energie electrică, respectiv termoficare urbană) vor fi lichidate în contextul reorganizării S. C.E.H. S.A. în cadrul procedurii de insolvență sau reorganizării S. C.E.H. S.A. în condițiile în care instanțele resping solicitarea de deschidere a procedurii insolvenței, iar societatea rămâne inclusă în circuitul economic.
Având în vedere necesitatea menținerii în exploatare a acestor grupuri considerate viabile pentru asigurarea securității în alimentare pe piața românească de energie electrică și furnizarea de încălzire urbană în Deva și Valea Jiului (scenariu sugerat și de serviciile Comisiei Europene în documentul neoficial “Aspecte de discutat privind COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA și minele de cărbune“ primit în urma vizitei în România a directorului general adjunct Gert –Jan Koopman în 22.03.2016 și confirmat de situația din Sistemul Energetic Național al României și din regiune în iarna 2016-2017 și vara anului 2017), va fi promovat în cel mai scurt timp posibil un program de viabilizare a Termocentralei Mintia.
2. Reprezentanții organizațiilor sindicale semnatare a prezentului protocol vor participa cu statut de observator la toate ședințele grupului de lucru consultativ care a fost constituit pentru întocmirea documentației în vederea accesării unui ajutor de stat de tip SIEG și la orice altă comisie de lucru privind soarta Termocentralei Mintia.